Vingårdar

RUBIN AD grundades 1955 som ett företag för produktion och handel med druvor och vin, alkoholhaltiga och alkoholfria drycker. Huvudmålet var utveckling av vinodling och produktion av vin och alkoholhaltiga drycker baserade på druvor och viner i Krusevacregionen.

Rubin´s vinproduktion har gamla anor och vin produceras i vingårdar belägna på 19 vinodlingsplatser runt om i centrala Serbien.
Odlingsarealen uppgår till cirka 1 200 hektar. Se på en kort film om Rubin.

www.rubin.rs

BSSK IMPEX | Vinklubb


BSSK IMPEX | Vinklubb


BSSK IMPEX | Vinklubb

Vinlandet Serbien

De första spåren av vinodling på Serbiens territorium är vintillbehören från bronsåldern, omkring 2200 f.Kr. e., och från järnåldern, omkring 400. s. n. e. Under de arkeologiska utgrävningarna av Sirmium och andra antika platser i Serbien har ett stort antal amforor befunnits som bekräftar användningen och produktionen av viner. Det är känt att den romerska kejsaren Domentius (69: e-96: e) införde ett lagligt monopol att endast italienska odlare fick plantera ett kvalitetsvin. Detta monopol var giltigt till kejsaren Aurellius Probus, född i kejsarens stad Sirmium år 232. Probus planterade vinstockar på sluttningarna av Fruska Gora runt Sirmium, och hans namn kopplas till början av vinodling i Serbien.

Vinodling har blommat under tiden av adelsfamilj Nemanjic som regerade som kungar och tsarer i Serbien under medeltiden.

Under kejsaren Dusan´s tid på 1400-talet antogs en lag som tillämpas på framställning av vin och dess kvalitet, vilket framgår av protokollet från ”Charter Stevana Prvovenčanog”. Dusan kejsaren själv ägde vingårdar och en vinkällare nära Prizren.

År 1848, med inrättandet av Navip´s vinkällare, började organiserad vinproduktion i Serbien och en intensiv utveckling av vinodling som blir den viktigaste grenen av ekonomin.

52 helger i Serbien