Vingårdar Aleksic

Aleksić Winery grundades i Vranje 2006, vilket banade väg för återupplivandet av vinodlingen i södra Serbien. Det grundades av tre systrar, vars kärlek till vin ingjutits i unga år, genom familjetradition. För dem har vin alltid varit mer än ett jobb, det är en livskallelse och ett arv som går i arv från generation till generation.

Under dessa femton år av arbete har de skapat en extremt intressant portfölj med lika många etiketter, varav varje vin är ett djärvt steg framåt i utforskningen av nya gränser för traditionella smaker, slående i sin kategori och unikt på marknaden.

https://aleksicvinarija.rs/en/home/

BSSK IMPEX | Vinklubb


BSSK IMPEX | Vinklubb


BSSK IMPEX | Vinklubb

Vingårdar RUBIN AD

RUBIN AD grundades 1955 som ett företag för produktion och handel med druvor och vin, alkoholhaltiga och alkoholfria drycker. Huvudmålet var utveckling av vinodling och produktion av vin och alkoholhaltiga drycker baserade på druvor och viner i Krusevacregionen.

Rubin´s vinproduktion har gamla anor och vin produceras i vingårdar belägna på 19 vinodlingsplatser runt om i centrala Serbien.
Odlingsarealen uppgår till cirka 1 200 hektar. Se på en kort film om Rubin.

www.rubin.rs

BSSK IMPEX | Vinklubb


BSSK IMPEX | Vinklubb


BSSK IMPEX | Vinklubb

Vinlandet
De första spåren av vinodling på Serbiens territorium är vintillbehören från bronsåldern, omkring 2200 f.Kr. e., och från järnåldern, omkring 400. s. n. e. Under de arkeologiska utgrävningarna av Sirmium och andra antika platser i Serbien har ett stort antal amforor befunnits som bekräftar användningen och produktionen av viner. Det är känt att den romerska kejsaren Domentius (69: e-96: e) införde ett lagligt monopol att endast italienska odlare fick plantera ett kvalitetsvin. Detta monopol var giltigt till kejsaren Aurellius Probus, född i kejsarens stad Sirmium år 232. Probus planterade vinstockar på sluttningarna av Fruska Gora runt Sirmium, och hans namn kopplas till början av vinodling i Serbien.

Vinodling har blommat under tiden av adelsfamilj Nemanjic som regerade som kungar och tsarer i Serbien under medeltiden.

Under kejsaren Dusan´s tid på 1400-talet antogs en lag som tillämpas på framställning av vin och dess kvalitet, vilket framgår av protokollet från ”Charter Stevana Prvovenčanog”. Dusan kejsaren själv ägde vingårdar och en vinkällare nära Prizren.

År 1848, med inrättandet av Navip´s vinkällare, började organiserad vinproduktion i Serbien och en intensiv utveckling av vinodling som blir den viktigaste grenen av ekonomin.

Vingårdar Lisjak Family Estate

Vi är en familjejordbruk med flera generationers tradition.
Egen produktion av olika druvsorter (sauvignon, green sauvignon, Vipava green, chardonnay, malvasia, merlot, cabernet sauvignon, cabernet frank, blue pinot.) Och bearbetning och leverans av premiumviner.

www.wineart-lisjak.si

BSSK IMPEX | Vinklubb


BSSK IMPEX | Vinklubb


BSSK IMPEX | Vinklubb

Vinlandet
Absoluta vingårdsområden, de flesta på terrasserade södra sluttningar, erbjuder de bästa förutsättningarna för produktion av premiumviner. ”Heroic Viniculture”. Medelhavets milda klimat, som sträcker sig över Triestebukten, möter här med kalla strömmar som sjunker ner i Vipava-dalen över Nanos-platån.

Vi genomför ett antal agrotekniska åtgärder som hjälper till att höja naturvårdskriterierna (exklusive insekticider, mineralgödselmedel, min. Transport av maskiner etc.). Bevarandet av markflora och fauna återspeglas i komplexiteten hos de viner som produceras på detta sätt. Vi använder det unika mikroklimatet i Vipava-dalen och den rika markstrukturen.

Vingårdar Toplički Vinogradi

I utkanten av den vinodlande byn Gojinovac, i Toplicadalen, står en slående ensemble av byggnader mitt i de oändliga vingårdarna: Toplicki Vinogradi Winery. Här har vi producerat vin sedan 2011. Från början visste de att vinstocken är nyckeln till ett gott vin. Således började de 2007 plantera högkvalitativa vinstockar på gamla, tidigare existerande vingårdar, vilket återupplivade en tradition som nästan förlorades på grund av exportembargot i fd Jugoslavien.

www.toplickivinogradi.com

BSSK IMPEX | Vinklubb


BSSK IMPEX | Vinklubb


BSSK IMPEX | Vinklubb

Vinlandet
Det är viktigt för druvan att bibehålla sin kvalitet på resan från vinstock till flaska, därför var produktionen strukturerad i enlighet med detta: Flödet av druvorna saften styrs av tyngdkrafterna. Ett område på 41 hektar är för närvarande i produktion och kommer att ägnas åt Prokupac, den autoktona vinstocken till södra Serbien. Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Chardonnay och Sauvignon Blanc odlas också. Ytterligare 40 hektar Prokupac kommer att planteras inom de närmaste två åren. Toplicki Vinogradi-viner är tillgängliga direkt från vingården Gojinovac, världen över.